Japan (日本)
Geschiedenis van japan
Japan is een eilandengroep die ligt in de periferie, hierdoor heeft het niet een hele grote rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Japan heeft echter wel veel bekendheid door zijn bouwstijlen, tradities, en cultuur.
Er ontstonden complexere culturen met Japanse taal, een typisch Japanse godsdienst en maatschappelijke structuren. In deze culturen ontstonden grotere technische vaardigheden genaamd Jōmon 縄文. Dit is aardewerk met typische Jōmon koordtekeningen.
in 646 werd het politieke en bestuurlijke landschap van Japan vastgelegd in de zogenaamde Taika-hervorming. Hierbij werd Japan omgevormd tot een centralistische staat naar Chinees model. De gehele staat werd eigendom van de keizer.
Na ongeveer 850 verminderde de culturele invloed van China sterk.
De machtigste familie Fujiwara beheerste gedurende de 10e en 11e eeuw het hof. In 1072 ging voormalig keizer Go-Sanjo in een boeddhistisch klooster. Vanuit daar bleef hij echter invloed uitoefenen op de nieuwe keizer. Op deze manier lukte het hem de macht van de Fujiwara-familie te breken. Na hem werd dit een vaste wijze van regeren, waarbij een formeel afgetreden keizer de daadwerkelijke macht had
In 1868 werd de macht gegrepen door een revolutionaire groep, die de keizer opnieuw in het centrum van de macht wilde hebben. Het beleid in deze periode was erop gericht om Japan zo snel mogelijk zowel militair als economisch te ontwikkelen en te moderniseren
In 1889 werd een grondwet ingevoerd, gebaseerd op de Duitse grondwet. Japan groeide in snel tempo uit tot een wereldmacht en zijn nieuwe ambities leidden tot oorlogen met China (1894-1895) en Rusland (1904-1905), waarbij het Korea (vanaf 1910 een Japanse kolonie), Taiwan en andere gebieden veroverde.
- Naoorlogs Japan’ 1952 – 2011
Na de eerste en tweede wereld oorlog had japan veel land verloren, en is tot de dag van vandaag beperkt gebleven in zijn houdige grootte. Gedurende deze periode bloeide er welvaart op de eilanden danzij economisch herstel en werd er een nieuwe grondwet ingesteld waarbij de keizer nog slechts een ceremoniële taak overbleef.
Tradities
Theeceremonie
De theeceremonie is de traditionele manier waarop een gastheer of -vrouw de thee maakt en opdient voor de gasten. De ceremonie zelf vindt komt uit de 16de eeuw en werd sterk beïnvloed door het Zen Boeddhisme.
Tegenwoordig is de theeceremonie eerder een vrij populaire: vele Japanners die houden van hun tradities volgen een cursus "Theeceremonie" bij een leraar. De echte theeceremonieën worden steeds gehouden in traditionele Japanse kamers in culturele centra of privéwoningen.
De ceremonie zelf bestaat uit verschillende rituelen die je uit je hoofd moet leren. Elke beweging van de hand is opgeschreven. De thee die gebruikt wordt is bittere groene thee.
Gaisha’s
Het Japanse woord "geisha" betekent "getalenteerde dame". Geisha word je niet zomaar, eerst wordt gecheckt of het meisje dat voor dit beroep wil leren wel zang-, dans- en verteltalenten heeft. Als dat zo is, dan krijgt ze van een oudere geisha een jarenlange opleiding in de klassieke dans, zang, tradities en de geschiedenis van Japan. Een geisha moet namelijk cultureel zeer onderlegd zijn en over zowat alles kunnen meepraten. Voor geisha wordt je in een zogenaamd maiko-huis opgeleid vanaf 17 jarige leefdtijd.
Eerst worden de meisjes "maiko". De volgende stap, het "geisha" worden zelf, wordt enkel door de meest ervaren meisjes gehaald en dat gebeurt pas jaren later. Zowel de geisha als de maiko dragen traditionele kimono’s en hun gezichten worden heel bleek geschminkt.
De geisha ziet er uit als de hofdames uit het Heiantijdperk. De verfijnde kimono’s, de haardracht, het wit geschminkte gezicht en de make-up zijn precies hetzelfde als toen. Ook het gedrag en de houding van de geisha’s zijn volledig in overeenstemming met de etiquette die toen aan het keizerlijk hof gehanteerd werd.
Kimino’s en yukuta’s
Yukata en kimono zijn allebei traditionele Japanse kledingstukken. De kimono is netter dan de yukata die eerder een soort vrijetijdskleding is. De yukata kan gedragen is een zeer comfortabel kledingstuk op warme zomerdagen, het kan ook gebruikt worden als badjas. Yukata’s zijn goedkoop en vooral gemaakt van katoen. Wanneer je tijdens je verblijf in Japan gebruik maakt van een ryokan, dan zal je een yukata moeten gebruiken. Ook in de meeste goede hotels zal je in je hotelkamer een yukata vinden voor elke persoon die in die kamer verblijft.
Er zijn kimono’s voor mannen en voor vrouwen. Ze verschillen in stijl en in kleur ook naargelang van de gelegenheid waarvoor ze gebruikt worden. Ook zijn er belangrijke voorschriften te volgen i.v.m. de leeftijd en de huwelijksstatus van de drager. ten laatste zijn er ook verschillen naargelang van het seizoen.
Het Japanse huis
Voordat je een Japans huis binnenkomt, moet je altijd je schoenen uittrekken bij de ingang, waar je gastheer of gastvrouw je dan slippers geeft om aan je voeten te doen. Bij het betreden van een kamer die bedekt is met tatami dien je ook die slippers uit te doen. De tatami-matten worden alleen op blote voeten of op sokken betreden. Denk er ook aan dat je voor het betreden van badkamer en/of toilet weer andere slippers moet aantrekken. Deze hebben een duidelijk andere kleur en mogen ook niet gebruikt worden in de rest van het huis.
De Japanse badkamer
De Japanse badkamer is meestal afgescheiden van het toilet en ziet er anders uit dan een westerse badkamer. De kranen zitten heel laag tegen de grond en soms is er ook een stortbad. Ook een bad nemen gaat in Japan heel anders. Als je een bad wil nemen, moet je je eerst wassen en afspoelen op de betegelde vloer voor de badkuip. Het bad zelf dient alleen om in te weken en te reaxeren. dat is ook de reden waarom het water zoveel warmer is dan bij ons. temperaturen van boven de 40°C zijn in Japan normaal te noemen. Zeep, shampoo, e.d. dienen ten allen tijde uit het water geweerd te worden.
Sushi
Sushi is eten uit de Japanse keuken. Het bestaat altijd uit gekookte rijst en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen veel veranderen, maar rijst zit er altijd in.
Sushi is onstaan doordat ze vis conserveerde met rijst aan het begin van de jaartelling in Zuidoost-Azië, Dit verpreidde zich over de rest van Azië en uiteindelijk ook in Japan. In het begin van de edoperiode ( 1603 – 1868 ) begonnnen ze ook de rijst te eten als de vis nog niet helemaal geconserveerd was. Toen Japan rijker werd en veel Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de zure smaak van de half geconserveerde vis na te maken. Dit is uitgegroeit tot een wereld delicatesse.
Anime
Anime is de Japanse versie van animatie(series). Dit hangt nauw samen met manga wat de Japanse versie is van stripverhalen. Ookal begon anime met korte filmpjes is het sinds de jaren 60 uitgegroeid tot verschillende series, waaronder het bekende pokémon, wat onder het genre jeugd valt maar wat niet alleen door kinderen populair wordt gevonden. Naast jeugd anime zijn er heel veel andere genres zoals: actie, drama, erotiek, fantasie, romantiek en thriller. Anime is dus zeker niet alleen voor kinderen, wat veel mensen denken. Vooral de genres thriller, romantiek en erotiek zijn niet bepaald geschikt voor kinderen van jongere leeftijd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb