CKV Opdrachten

Opdracht 1: Kennismakingstekeningen.                                             

Voor deze opdracht gingen we kennismaken met de klas, zo moest je elkaar tekenen en ondervragen. Ik vond de opdracht nog best lastig omdat ik vragen niet goed kon bedenken, ik slecht ben in gezichten tekenen en omdat er weinig tijd was per gezicht. Toch was de opdracht leuk omdat je elkaar een beetje leert kennen.

Manon, 2 Februari 1998, Waterman, VMBO-Diploma, Broertje van 14, Chillen, Muziek, Pizza, Sportschool, Korfbal.

Julian, 17 Juni 1998, Hond, 2 Konijnen, Gamen, Pizza, Muziek, Chillen, Voetballen.

Esra, Turks, Broertje van 12, Islaam, VMBO-Diploma, Rap, Pop.

Michael, 26 Februari, 15 Jaar, Kat, Computeren.

Opdracht 2: Ornamenten in Zaandam.

Voor CKV moesten wij 6 ornamenten tekenen in de buurt. Een ornament is een bouwelement zonder functie dat aangebracht is ter verfraaiing. Ik vond de opdracht leuk omdat het resultaat cool is.

Het eerste ornament was dit huis, we vonden de palen op en naast het huis een mooi ornament omdat het het huis minder saai maakt maar er niet belachelijk uitziet. Ik vind dat de tekening niet zo goed is gelukt omdat hij scheef is en niet heel gedetailleerd.

De tweede tekening was een ornament op een deur, het raam was helemaal versierd met glas in lood met daar overheen sierlijke krullen van metaal. Ik vond dit een heel mooi ornament omdat het kleurrijk is en sierlijk. Ik vind de tekening goed gelukt op het feit dat ie scheef is en de sierlijke krullen niet gelijk zijn na dan.

Het 3e ornament moesten we opschieten dus hadden we besloten dat we het huis vereenvoudigd maken en het ornament goed tekenen. Dat is wat we hier hebben gedaan. Ik vind deze niet goed gelukt omdat het een hele kale tekening is en het ornament lastig was te tekenen hoe het er precies uitzag.

Het 4e ornament wat we hebben gemaakt vind ik als ornament een beetje lelijk want het lijkt eerder op een bouwconstructie maar de tekening die erbij hoor vind ik erg goed gelukt, hij is best recht en klopt zo goed als met de werkelijkheid.

Het 5e ornament komt van hetzelfde huis als #2. Ook dit vind ik er heel leuk uitzien omdat het de ramen wat opvrolijkt. Vooral het geheel met ramen en de deur ziet er mooi uit. Ik vind de tekenening niet zo goed gelukt omdat ik vind dat er ook kleur in de tekenening moest alleen wordt dat niet mooi denk ik.

Het laatste en 6e ornament vind ik niet mooi, ik vind het er een beetje lelijk en nep uitzien. Toch had het ook wel weer wat leuks. Ik vind de tekening goed gelukt omdat ik vind dat hij er goed op lijkt.

Opdracht 3 : Kunst namaken op het Zaanlands Lyceum.

Voor CKV moesten we de kunstwerken van het kunstcentrum die naast onze school staan namaken. Dit mocht met verschillende materialen, ik heb gekozen voor potlood omdat ik dat het mooiste vind en daar het beste mee kan tekenen.

Deze is getekend zoals de werkelijkheid maar dan zonder kleur. Ik vind het goed gelukt omdat het lijkt op de boom op het kunstwerk. Het kunstwerk zelf vind ik mooi omdat het sierlijk en gekleurd over het hele 'canvas' is.

Deze is ook getekend zoals de werkelijkheid maar dan zonder kleur. Ik vind het een beetje gelukt omdat de verhoudingen en perspectieven totaal niet kloppen. Het kunstwerk zelf vind ik niet mooi maar wel heel cool omdat het bord een zwembad moet voorstellen en het glas een vijver met een visje.

Ook deze is getekend zoals de werkelijkheid maar dan zonder kleur. Ik vind het 'muah' gelukt omdat de wolken niet goed zijn gelukt, je ziet de golven niet en de mensen zijn heel eenvoudig. Het kunstwerk zelf vind ik wel leuk omdat het een mooie dag op het strand laat zien : rustig, blauw en niet te heet.

En ook de laatste is getekend als de werkelijkheid maar dan zonder kleur. Deze vind ik totaal niet goed gelukt omdat het in verhouding en qua vorm totaal niet klopt. Het kunstwerk zelf daarin tegen vind ik niet lelijk maar vaag omdat ik de betekenis ervan ook niet ken.

Als allerlaatste moesten we nog het landschap voor de school tekenen, ook deze heb ik weer getekend als de werkelijkheid maar dan zonder kleur. Ook hier vind ik mijn tekening niet goed gelukt omdat het weinig detail heeft en kleur wel handig had geweest. In de werkelijkheid vind ik het leuke boompjes die het voor onze school ietswat groener maken.

Opdracht 4: Meubelen op straat.

Voor deze opdrachten moesten we straatkunst fotograferen, dit kon van alles zijn. Ik heb gekozen voor 3 verschillende soorten prullenbakken bij mij in de buurt.

Dit is een normale afvalbak die in een park staat, ik vond het een apart design omdat het niet helemaal dicht is waardoor je afval ziet en er dingen uit kunnen vallen, niet heel handig maar wel grappig.

Dit is een prullebak om de uitwerpselen van je hond in te gooien. Ik heb deze gefotografeerd omdat het veel verschilt van de vorige maar toch bijna hetzelfde doeleinde heeft. Het design vind ik totaal niet mooi met blauw en rood, dat is heel opvallend terwijl het niet echt een mooie prullebak is.

En als laatste heb ik een prullebak gefotografeerd die naar mijn idee is geplaatst voor jongeren omdat ze dan hun afval van een afstand erin kunnen gooien wat het ietswat meer aantrekkelijk maakt dan een normale prullebak. Daarintegen is het een heel groot en lomp design wat dus niet heel erg mooi staat vind ik.

Opdracht 5: Teletubby landschap schilderen.

Voor deze opdracht gingen we buiten op het schoolplein zitten en ons nieuwe 'teletubby landschap' schilderen. Ik vond dit een hele leuke opdracht omdat je lekker buiten zat te schilderen in de zon. Ik vind de schilderingen zelf niet zo mooi omdat ik vind dat als ik met waterverf schilder, het lijkt alsof ik schilder als een kind van 5.

Opdracht 6: Kunstbeschouwing

Voor deze opdracht moest je een kunstbeschouwing maken over een kunstwerk naar keuze. Ik had 'De Klok' van Natalia Gontsharova gekozen omdat ik het een heel apart schilderij vind en zelf weinig tijd heb. Ik vond het een interessante opdracht omdat je een keer aandachtig naar een kunstwerk kijkt en erover nadenkt. Ik vind mijn kunstbeschrijving goed gelukt.

 

'De Klok' van Natalia Gontsharova, 1910

 

Dit schilderij komt overeen met de werkelijkheid en is dus realistisch omdat het een klonk laat zien met een mechanisme erin. Dit kunstwerk is 2D omdat het een schilderij is, wel lijkt het 3D doordat er met diepte is gewerkt. Voor dit schilderij is gebruik gemaakt van verf en een doek. Het is polychroom omdat het vele kleuren vertoont. Dit is assymetrisch schilderij omdat beide zeide van het schilderij verschillen, verder is het een over-all compositie omdat de aandacht over het gehele schilderij licht. Het is een dynamisch schilderij omdat het lijkt alsof er beweging in de klok zit.

 

Ik denk dat dit kunstwerk 'draait' om tijd tekort om leuke dingen te doen, of misschien wel om complexe dingen achter iets simpels te zien, de titel heeft mijn interpretatie niet gewijzigd omdat het schilderij mij als eerste opviel, daarom heb ik dit schilderij ook gekozen. De titel is 'De Klok' maar dat kon je al erg duidelijk zien.  Ik denk dat de kunstenares dit heeft gemaakt om mensen na te laten denken over tijd, omdat zij hield van schilderen en om je na te laten denken dat dingen ingewikkelder kunnen zijn dan je denkt. Ik denk dat het idee erachter is dat men zuinig met tijd moet zijn omdat het kostbaar is.

 

Dit schilderij zou een anekdote kunnen zijn van een vrouw die tijd tekort had omdat ze moest werken voor geld waardoor ze niet kon doen wat ze leuk vond. Het zou een decoratie kunnen zijn want het is ook een mooi schilderij. Het zou een oproep tot eigen intrepetatie kunnen zijn want zoals je ziet kun je vele dingen bij dit schilderij bedenken. Dit zou ook een provocatie kunnen zijn om minder met geld bezig te zijn en meer met dingen die je leuk vind. Ze zou ook nog haar eigen mening over de tijd kunnen uiten, aangezien de rommeligheid van het schilderij zou ze misschien willen laten zien dat ze zoveel te doen heeft dat de tijd heel chaotisch word. Ook zou het gewoon 'ter lering en vermaak' kunnen zijn, immers vindt elke schilder het volgensmij geweldig om te schilderen.

Volgensmij is het schilderij gemaakt om naar te kijken en over na te denken.

 

 

Opdracht 7: Fotografie =>Klik dit ben ik

Voor deze opdrachten gingen we naar het kunstcentrum, die staat naast onze school. In het kunstcentrum gingen fotografie bespreken en kregen we opdrachten mee om kunstwerken na te maken. Ik vond de opdracht leerzaam omdat ik heb geleerd hoe je betere foto's kunt maken.

                   Voor                                             Na

Bij deze opdracht moesten we een foto naar keuze namaken. Ik had deze gekozen omdat ik geen kleding/spullen had voor andere foto's. Het was wel moeiijk om te maken omdat ik het eerst met tegenlicht wou doen maar dat werkte niet dus moest ik gaan fotoshoppen, dit had ik wel eens gedaan maar ik ben geen pro. Ik vind dat deze opdracht goed is gelukt omdat het erg op elkaar lijkt, op de aparatuur, en houden en positie van de hand na.

Random foto

Bij deze opdracht moesten we een random foto maken. Ik had gekozen om een tak te fotograferen omdat het abstract is, goed te fotograferen is en super random is. Deze opdracht vond ik niet moeilijk omdat het in 1 x goed ging. Ook vind ik het resultaat goed gelukt omdat de achtergrond net is als professionele foto's in mijn ogen.

                   Voor                                             Na

Bij deze opdracht moesten we een schilderij/kunstwerk naar keuze namaken. Ik had het schilderij 'Ballonfeest, Joure II' van Peter Teeling gekozen omdat ik hierin zag dat iemand aan een bureau zat met een boek en een lamp (op de voorgrond). Ook deze opdracht vond ik moeilijk omdat ik niet alles in de positie kreeg als op het schilderij aangezien het schilderij abstrat is. Om diezelfde reden vind ik ook dat deze opdracht niet goed is gelukt.

Selfie

Dit is mijn selfie. Gemaakt in mijn eigen huis waar ik graag en vaak ben.

Opdracht 8: Kunstautobiografie

Voor deze opdracht ga ik mijn kunstautobiografie vertellen. Hierin ga ik het hebben over de volgende onderwerpen:

  • Muziek
  • Series
  • Films
  • Televisie
  • Games
  • Kunst
  • Musea
  • Theater
  • Boeken
  • Documentaire's
  • Creatieve activiteiten
  • Culturele activiteiten
  • Sport
  • Hobby's

Ik hoop dat u na het lezen van mijn kunstautobiografie genoeg weet over mijn culturele leven.

 

Muziek

Ik vind muziek heel leuk. Het vermaakt me en ik vind het heel vrolijk. Vroeger luisterde ik naar Fergie, Black Eyed Peas, Kei$ha, Lady GaGa etc. Hiphop en pop dus. Maar andere muziek vond ik ook gewoon leuk dus luisterden naar van alles en nog wat. Nu luister ik bijna altijd naar rap, zoals The Underachievers, Snow Tha Product, Eminem, Bigpun, etc. maar vind ik andere muziek genre's ook nog leuk. Dus opzich is het met vroeger niet heel veel veranderd behalve dat het amper zang bevat. Zelf schrijf ik ook liedjes, maar daar moet ik eerst nog maar even in oefenen.

 

Series

 

Ik kijk opzich niet heel veel series omdat ik niet zoveel tijd heb en liever wat nuttigs doe, maar als ik dan naar een scherm ga staren kijk ik het liefste series zoals Breaking Bad, Walking dead, Prison break, Homeland Security, Boardwalk Empire, The Blacklist, The Lastship etc. Ik hou van de genre's comedy, actie, drama, misdaad en horror.

 

Films

Ik kijk ook niet zoveel films maar ik kijk eerder een film dan een serie ookal vind ik een serie leuker omdat een serie zoveel tijd in beslag neemt. Als ik een film kijk dan kijk ik die thuis omdat ik een huismus ben en door die reden niet van de bioscoop hou. Ik kijk films in dezelfde genre als serie's, dus comedy, actie, drama, misdaad en horror maar bij films vind ik het ook leuk om animatie te kijken. Films die ik leuk/goed vond waren The Pirate Fairies, Wreck it Ralph, Lone Survivor, 22 Jump Street, 12 Years A Slave, Hot Tub Time Machine, Paranormal activity, Saw, Bad Neighbours etc.

 

Televisie

Elke dag om 8 uur s'avonds kijk ik een halfuur GTST om even te ontspannen. Verder kijk ik soms wel eens naar een misdaadserie zoals CSI op Veronica, SBS6 of RTL4.

 

Games

Ik game al heel lang en ook best vaak. Ik ben begonnen omdat ik heel graag van mijn broer wou winnen, wat soms ook lukt nu! Ik speel op een Playstation en soms op de PC. Ik speel graag in de catagorieën shooters, action-adventure, adventure, role-play, strategy, racing en soms simulations. Games die ik vet vond waren Call of Duty, Saints Row, Watchdogs, World of Warcraft, Minecraft, Assassins Creed, Monsters, GTA, en Simcity.

 

Kunst

Kunst vind ik leuk. Ik vind dat het noodzakelijk is omdat de wereld er anders wel heel saai uitziet. Ik vind realistische kunstwerken mooi maar ingewikkelde kunstwerken zoals die van Escher vind ik heel cool. Zelf schilder ik sinds kort, ik vind het heel frustrerend als het niet lukt maar als het wel lukt ben ik heel blij dus ga ik elke x weer opnieuw schilderen. Klik hier als je mijn schilderijen wilt zien. De kunst die in mijn huis voorkomt zijn vooral schilderijen uit Afrika en Indonesië. Ik vind ze wel mooi maar als ik mocht kiezen had ik wat anders opgehangen. Vandaar dat ik op mijn kamer een aantal leuke houte beeldjes heb, een schilderij op een waaier, een dromenvanger en het hele jaar door kerstlicht.

 

Musea

Ik vind kunst wel leuk maar kijk er het liefst naar vanuit mijn huis aangezien ik een huismus ben. Ik ben 1 x naar Escher in het Paleis gegaan en dat was wel heel tof om al die dingen in het echt te zien. Verder zou ik graag de 7 wereld wonderen willen zien omdat dat mij erg interesseert.

 

Theater

Ook naar het theater ga ik niet, ik vind dat niet leuk. Wel kijk ik soms een cabaret show op internet, zoals die van Najib Amhali en Kevin Hart, hun vind ik heel grappig en ik raad het ook zeker aan om dat te gaan kijken.

 

Boeken

Ook boeken lezen is tontaal niet mijn ding, ik vind het heel erg saai. Ik wil wel een aantal informatieve boeken lezen voor de informatie die erin staat maar ik kan mezelf er niet echt toe zetten om het te gaan lezen.

 

Documentaire's

Omdat ik dus geen boeken lees kijk ik documentaire's om erachter te komen wat ik wil weten, ik kijk niet naar een bepaalde catagorie, ik kijk gewoon, en als het me interesseert kijk ik door, zo niet, zet ik het af.

 

Creatieve activiteiten

Ik heb best veel creatieve activiteiten. Ik maak houten meubeltjes, schilderijen, tekenen, muziek maken en graffittiën. Verder wil ik nog gitaar leren spelen, keyboard leren spelen, leren zingen en beats leren maken.

 

Culturele activiteiten

Zelf doe ik dus niet echt aan cultrurele activiteiten. Ik ga niet uiteten, niet naar de bioscoop, winkel liever op internet, ga niet naar theaters of musea en lees geen tijdschriften.

 

Sport

Ik zat altijd op paardrijden en een random sport daarnaast die altijd veranderde maar nu heb ik onstoken kraakbeen in mijn knie dus sport ik nietmeer.

 

Hobby's

Mijn hobby's zijn varen, crossen, watersport, muziek, tekenen, schilderen, en chillen. Veel dingen dus, en weinig tijd om die dingen te doen, bovendien kan ik niet meer crossen en watersporten omdat ik dus last van mijn knie heb.

Opdracht 9: Grafische vormgeving

Grafische vormgeving is het visueel vormgeven van ideeën in verschillende media, met als doel om mensen iets mee te delen. Hiervoor heb je artistieke en technische vaardigheden voor nodig. Bij grafische vormgeving wordt zowel visuele expressie als creativiteit nagestreefd in de presentatie van tekst en afbeeldingen.

In de praktijk wordt grafische vormgeving toegepast in traditioneek drukwerk tot moderne computer,  interactieve media en multimedia vormgeving. Grafische vormgeving wordt gebruikt in bijvoorbeeld :

  • Administratie
  • Advertenties
  • Entertainment
  • Journalistiek
  • Webdesign

Vereiste voor grafische vormgeving zijn een creatieve geest, kritisch, objectiverend en analytisch denken.

LP hoes

Voor deze opdracht moesten we 2 LP-hoezen  maken. De eerste vind ik best goed gelukt alleen een beetje kaal.

Als tweede heb ik dit gemaakt. Deze vind ik ook wel goed gelukt alleen weer een beetje kaal.

Opdracht 10: Theaterverslag

Recensie: 'Maar ondertussen'  van Paulien Cornelisse

Geschreven door: Celine Serry

 

Paulien cornelisse begon haar solo carriere als cabaratiere in 2005. Hierna heeft ze nog enkele andere shows gehad voordat ze de show 'Maar ondertussen' gaf in Nederland en Belgie. Paulien heeft ook een boek geschreven 'Taal is zeg maar echt mijn ding'. Dit werd een bestseller. Verder heeft ze een aantal prijzen gewonnen. 

Foto van: Paulien Cornelisse

Gemaakt door: Bop Mulder

20 November gaf Paulien Cornelisse de show 'Maar ondertussen' in het Zaantheater in Zaandam. Hier had zij een lab opgebouwd. Ze observeert in de show dingen die onbelangrijk lijken, onopgemerkte dingen. Vandaar ook de microscoop. Het had een soort van symbolische waarde. Erg leuk bedacht, vind ik. Ook doet ze grondige analyses wat ook weer slaat op een laboratorium, waar constant analyse worden gedaan.

Maatschappelijke kwesties en gevoels- en levens kwesties komen ook aan bod. Voor ieder wat wils dus.

De voorstelling is tekstcabaret, zoals ook wel verwacht van Paulien Cornelisse. Taal is inderdaad echt haar ding en de woordgrappen vlogen je dan ook om de oren.

Ik had eerlijk gezegd minder van de show verwacht dan dat het daadwerkelijk was, een pluspunt dus!

 

De geestige binnenkant van Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse heeft een minilaboratorium op het toneel gebouwd. Flesjes, buisjes, pipetjes, een microscoop – in haar derde programma Maar ondertussen smeert ze zichzelf uit over dekplaatjes en toont haar cellen vergroot aan het publiek. Sinds de cellen onrustig gedrag vertonen heeft haar binnenkant haar belangstelling, en net als in haar eerdere voorstellingen deelt ze haar particuliere observaties graag met het publiek.

Cornelisse, naast eroticaschrijfster E.L. James de enige auteur die in Nederland de afgelopen tijd meer dan vijfhonderdduizend exemplaren van een boek verkocht, buigt zich in haar nieuwe voorstelling over wat normaal buiten beschouwing blijft, veronachtzaamd wordt of niet wordt opgemerkt. Daar is de 37-jarige cabaretier goed in. Ze signaleert waar de meeste mensen aan voorbijgaan en verbindt haar observaties met een scherpe opmerking of goede grap.

Het meeste op deze wereld gebeurt ondertussen, is het zinnetje waarmee ze haar alle kanten op schietende verhalen aan elkaar punnikt. Terwijl ze dacht gewoon te leven, waren haar cellen iets heel anders aan het doen: die werden onrustig. Onder haar luchtige verteltoon ligt dit keer een serieuzere laag: we denken te weten waar we mee bezig zijn, maar ons lichaam trekt zijn eigen plan. Tijd om de zin van het leven te onderzoeken, vindt Cornelisse, een uitgehold begrip dat ze terloops van een nieuwe betekenis voorziet; in alles wat ze vertelt blijft ze de vrouw met het fijnzinnige taalgevoel die Nederland en masse voor linguïstische eigenaardigheden wist te interesseren met Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets.

Door haar onconventionele blik kantelt ze de werkelijkheid en laat ze ons opnieuw kijken, zoals ook een taalkunstenaar als Joke van Leeuwen dat kan. Daarnaast weet Cornelisse feilloos te raken aan wat voor iedereen herkenbaar is. Ze heeft een voluit lachende zaal op haar hand als ze omstandig uit de doeken doet hoe ze een onwillige vuilniszak probeert te vervangen. Absurdistischer wordt haar verhaal als ze haar DNA tegen het licht houdt en de Neanderthaler in zichzelf ontdekt. Dat is de verrassing van deze voorstelling: Cornelisses binnenkant blijkt materiaal voor net zulke geestige conferences als de wereld die ze buiten waarneemt.

 

Opdracht 11: Kunststijlen #1: Gotiek

Gotiek is de naam voor de laatmiddeleeuwse stijl (rond 1140-1500) in beeldende kunst, archtectuur en vooral in kerkgebouwen. De belangrijkste eigenschappen van de gotiek zijn 'drang naar verticaliteit' en 'drang naar licht' Het licht werd gecreeërt door hoge vensters en grote roosvensters. De gebouwen werden hierdoor hogen en leken daardoor smaller.

De term 'gotiek' is afkomstig van het Germaanse volk 'de Goten'. In eerste instantie werd het gebruikt als spotnaam om de Goten belachelijk te maken. Men vond de bouwstijl van hen namelijk 'smakeloos' en 'barbaars'.

In de gotiek word er veel gebruik gemaakt van spitsbogen en hoge glasramen. Net als baldakijen en roosvensters versterkt dit de verticaliteit. Door de hoogte van de gebouwen moesten de muren aan de buitenkant worden verstevigt.

 

Gotisch raam

Als eerste opdracht voor de lessen over gotiek moesten we een gotisch raam maken. Ik heb besloten dat ik de bovenkant symmetrisch wou en de onderkant random omdat het anders steeds hetzelfde is. Ik heb de tekening in zwart wit gemaakt omdat ik kleurpotlood niet mooi vind. Ik vind dat de tekening goed is gelukt omdat het er gotisch uitziet en ik het design mooi vind. Ik had wel wat beter moeten kleuren maar dan kon ik kleurverschil niet duidelijk maken. Ik vind het een leuke opdracht omdat je weer eens wat anders maakt dan je altijd doet.

Gotische draak

Als tweede opdracht over de lessen gotiek moesten we 'iets gotieks' maken. Ik heb gekozen voor een draak. Ik vind dat ie opzich wel goed is gelukt qua vorm maar toen ik de schaduw heb gemaakt vind ik dat ik hem een beetje heb verpest.

Opdracht 12: Optical art

Voor ckv moesten we een optical art plaatje personalizen, ik heb deze 2 afbeeldingen gekozen omdat ik anders niet wist hoe ik het 'degelijk' moest verwerken, ik heb ook geen PhotoShop.

 

 

Samen is dit het resultaat:

 

Opdracht 13: Renaissance

De renaissance is letterlijk 'de wedergeboorte' dit is een periode in de Europese cultuurgeschiedenis die na de middeleeuwen kwam. De renaissance als laat middeleeuwse cultuurbeweging begon in Italie in de 14e eeuw en spreidde zich in de volgende eeuwen over Europa. De Italiaanse humanisten die de term renaissance instroduceerde meende dat na een periode van verval (middeleeuwen) een nieuwe goude eeuw was aangebroken, die niets minder was dan de wedergeboorte van de verworvenheden van de klassieke oudheid.

De term verwijst ook naar de 'geboorte' van belangrijke nieuwe ontwikkelingen in deze periode, zoals de teloorgang van het feodale stelsel, de ontdekking van nieuwe continenten, het copericaanse stelsel in de astronomie en de uitvinding in Europa van de drukpers, papier, het kompas en buskruit.

Een geromantiseerde visie op de renaissance als wedergeboorte van kunsten en letteren wekt de indruk dat het een periode was van ongestoorde vrede en vooruitgang.

 

Het is niet eenvoudig om de wezenlijke kenmerken van de renaissance te benoemen. De humanisten meenden dat de cultuur van de antieken tot nieuw leven kwam. Vaak genoemde kenmerken zijn het idealiseren van de klassieke oudheid, het proces van secularisering, de verheerlijking van het individu en het realisme in de beeldende kunst.

Het is een soort kern van de manier waarop we nu denken.

Zelfs in de hedendaagse cultuur vind je nog kenmerken van de Renaissance terug. Denk bijvoorbeeld aan het spel Assassins Creed. Hier zijn vele delen van gemaakt en vervolgens ook een boeken serie. Het speelt zich af in de tijd van de Renaissance.

 

Opdracht 14: Barok

Barok is een Europese stijlperiode die loopt van de 17e eeuw tot de helft van de 18e eeuw (1575 - 1750). De beginperiode verschilde per streek. Met name in Rome was het er al heel vroeg toen in het noorden nog de Renaissance aan de gang was. De stijl bouwde voort op die van de Renaissance, maar sloeg al snel een eigen weg in. In de loop der tijd ontdekten heersers het effect van dramatische Barok: de stijl werd benut door het Vaticaan en ingeschakeld in de contrareformatie. Door veel pracht en praal te gebruiken bij de bouwstijl van de kerk, probeerde zij de Katholieken die over waren gegaan naar het Protestantisme terug te winnen.

 Het woord 'Barok' komt van het Portugese 'Barroco' wat onregelmatig gevormde parel betekent. Ook kan het worden opgevat als een term die de middeleeuwse filosofen gebruikten voor een obstakel in de logica.  Oorspronkelijk komt het uit Italië maar in de loop der tijd kwam het tot uiting in architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek.

Er wordt onderscheidt gemaakt tusssen drie soorten Barok:

1. Vroegbarok

2.Hoogbarok

3. Laatbarok (ook wel rococo genoemt).

 

 

In de bouwkunst:

 

  • Rijk en weelderig materiaalgebruik
  • Tweezijdige symmetrie
  • Ingewikkelde patronen
  • Veelvuldig gebruik van versieringen
  • Goddelijke onderwerpen
  • Gebruik van concaaf en convex

 

 

In de schilderkunst:

 

  • Extreem realistisch
  • Dramatische effecten
  • sterke licht&donker contrasten (clair-obscur)
  • Veel emotie (op de gezichten)
  • Veel vaart en beweging en druk/krinkelende figuren (dynamisch)
  • Berekende dieptebewerking
  • Diagonalen
  • Lichtbron niet zichtbaar

 

 

In de muziek:

  • Monodie op basis van basso continuo
  • Affectenleer als leidraad voor de muzikale expressie
  • Harmonisch contrapunt
  • Da capo aria en fuga
  • Opera's met serieuze thema's uit de Griekse en Romeinse mythologie & oratoria, gebaseerd op bijbelse verhalen
  • Typisch instrumentale vormen, zoals het concerto grosso & de suite, bedoeld voor uitvoering in adellijke kringen
  • Diverse nationale dansen, zoals allemande, bourree, gavotte, menuet, sarabande

 

In de 19e en 20e eeuw kreeg Barok opnieuw de aandacht als Neobarok. Dit wordt in Nederland weinig gebruikt. Het bekendste voorbeeld is Opéra Garnier in Parijs

 

 

 

Opdracht 15: Rituelen

                                                                                                                   

________________________________________________________________________________________________________________________________

Inhoudsopgave

 

  1. Voorpagina
  2. Inhoudsopgave
  3. inleiding
  4. Wat zijn rituelen?
  5. Kenmerken van rituelen
  6. Voorwerpen bij rituelen
  7. Rituele plaatsen
  8. Verschil in culturen
  9. Vormen van rituelen
  10. Aanbrengen van bepaalde tattoeages
  11. Mensenoffer
  12. Mijn mening
  13. Conclusie

 _______________________________________________________________________________________________________________________________

Inleiding

Voor deze opdracht ga ik schrijven over rituelen. Ik ga vertellen wat een ritueel is, elementen waaruit een ritueel kan bestaan, wat voor voorwerpen er bij rituelen worden gebruikt, op wat voor rituele plaatsen dit plaatsvindt, de verschillen van rituelen in verschillende culturen, wat voor vormen van rituelen en ik ga een aantal van deze bespreken.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat zijn rituelen?

Ritueel = een reeks symbolische handelingen, met een speciale betekenis in een volgorde,die op dezelfde manier herhaald worden.

Ritueel komt van het Latijnse woord ritualis wat betekent godsdienstig gebruik. Een ritueel heeft een:

  • vast patroon
  • woorden
  • daden
  • symbolen
  • het versterkt het gemeenschapsgevoel
  • het is bij ervaringen van levensbelang
  • het verwijst naar wat belangrijk is
  • het maakt mensen weer sterk

 

Vaak wordt er in extreme vormen dagen- en nachtenlang een uitputtende gebeurtenis uitgevoerd waarbij afwisselend wordt gemediteerd en gevast op het ene moment en dan weer wordt overgegaan tot het gebruik van drugs (zoals bijvoorbeeld alcohol, vliegenzwam, piment, soma, ibogaïne, ayahuasca en salvia divinorum), opzwepende dansen, seksuele uitspattingen, orgieën, zelfkastijding, zelfverminking en offeren aan de goden.

 

Een ritueel is iets psychologisch, dat ongeacht de verscheidenheid, universeel lijkt te zijn. het kenmerkt of bevestigd vaak een sociale identiteit.

Ik denk dat rituelen zijn onstaan uit religie en gewoonten. Ongeveer 9600 jaar v. C. onstonden vanuit rituelen religies

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Kenmerken van rituelen

Rituelen zijn uitingen van mens of dier, die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit enkele elementen maar ook uit een hele reeks verschillende elementen. Het wordt gekenmerkt door een herkenbaar patroon dat bestaat uit elementen.

 

Deze elementen kunnen onder andere zijn:

  • Houding
  • Mimiek
  • Gebaar (mudra)
  • Dans
  • Zang
  • Woord
  • Klanken
  • Schreeuwen (joelen of jodelen)
  • Fluisteren
  • Eten
  • Drinken
  • Vasten
  • Slachten
  • Verwonden (Flagellantie, tattoeage, verbranding, scarificatie, piercings, neusringen, oorringen, circumcisie en vrouwenbesnijdenis)
  • Uiterlijk
  • Dragen van bepaalde voorwerpen (in de vorm van vermomming, beschildering, dragen van masker, staf, wapen, hoofdtooi, kroon, mantel en andere atributen)
  • Wensen (bij het uitblazen van kaarsjes op de verjaardagstaart of bij een vallende ster)

________________________________________________________________________________________________________________________________

 Voorwerpen bij rituelen

 

 

                                                                    

Voorwerpen bij rituelen worden gezien als bezield. Voorwerpen die gebruikt worden bij rituelen zijn:

  • Totems
  • Bepaalde wapens, zoals de kris, boline, athame en zwaard (denk aan 'iemand tot ridder slaan' met een zwaard)
  • Bepaalde maskers (zoals de hannya) en andere hoofdbedekking (zoals een kroon, diadeem, tulband, infula of hoofdtooi, capite velato betekent in de Romeinse religie met ritueel bedekt hoofd)
  • Bepaalde muziekinstrumenten (zoals de maracas, snorrebot, sjofar, morin khuur, drum, trom, kulintang, klankschaal en gong - zie ook Gong-cultuur)
  • Toverstaf, staf en andere attributen (zoals een spinrok, scepter en de vajra)
  • Bepaalde ringen en andere sieraden
  • Kleding en riemen, gordels en gespen, zoals een koningsmantel, gebedskleed of een cingulum
  • Lampen (zoals een kaars, olielamp, lantaarn en een lampion)
  • Voorwerpen zoals ovens, drinkhoornen, glazen, kommen, schalen, stoelen, kleden, badkuipen (zoals de perirrhanterion)
  • Poppen en beelden (zoals de Stadsreus, Wicker Man of zoals gebruikt bij voodoo)
  • Gebedsmolens
  • Lichaamsdelen (menselijke en dierlijk), zoals een gekrompen hoofd

________________________________________________________________________________________________________________________________

Rituele plaatsen

Rituele plaatsen zijn plaatsen waar rituelen worden uitgevoerd. De bekendste in Europa zijn Kyöpelinvuori, Blockula, de Blocksberg en het Zwarte Woud (bekend van heksenprocessen). In Ierland is Tara bekend, hier werden de Hoge Koningen gekroond. 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Verschil in culturen

In het Westerse Europa wordt het klinken van je glas en zingen op een verjaardag ook gezien als ritueel. Ook Sintmaarten en andere feestdagen worden 'rituelen' genoemd. 

In Suriname en Afrika wordt een ritueel in verband gebracht met voodoo.

 

Vooral bij belangrijke fasen in het leven zoals geboorte, de overgang naar volwassenheid, huwelijk, religieuze en sociale verbintenissen en de dood. Maar ook als een persoon een nieuwe weg wil gaan en opnieuw wil beginnen.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Vormen van rituelen

Er zijn verschillende soorten van rituelen, ik ga een hele lijst opnoemen en daarna een paar van deze vormen bespreken.

De verschillende vormen van rituelen:

  • Aarti
  • Absoute
  • Actus
  • Afkloppen
  • Anda, het ritueel
  • Autodafe
  • Bainian
  • Bloedarend
  • Bloedlatingsritueel
  • Bruidroof
  • Căluşari
  • Carnaval is oorspronkelijk een omkeringsritueel, zie ook Maslenitsa
  • Cheoyongmu
  • Danoje
  • Dans van Rangda en Barong
  • Dauwtrappen
  • De handschoen gooien en oppakken (een openingsritueel, zie tweegevecht)
  • Een kruis maken met as op het voorhoofd op Aswoensdag
  • Equus october
  • Fordicidia
  • Ganggangsullae
  • Ganstrekken
  • Gelede
  • Ghost Dance
  • Groet (zoals een Zonnegroet, het schudden van een hand, de knik met het hoofd, het opsteken van of zwaaien met een hand, het omleggen van een lei, een buiging of je hoofddeksel afnemen)
  • Gule Wamkulu
  • Haka
  • Handoplegging
  • Het aanbrengen van Tā moko (een vorm van scarificatie)
  • Het aanbrengen van bepaalde tattoeages
  • Het geven van een geschenk, zoals een speculaaspop of zoorholt

 

 

 

  • Het leggen van de eerste steen
  • Het lopen met vuur (bijvoorbeeld fakkels, lampionnen), zoals bij Sint Maarten
  • Het naakte vragenvuur
  • Hieros gamos
  • Hula
  • Iets inschenken, een glas heffen en/of iets drinken, zoals bij toearegthee, kraamanijs of een theeceremonie
  • Ijele-maskerade
  • Inwijdingsritueel
  • Kagami Biraki
  • Kamerschieten
  • Kankurang
  • Kathakali
  • Kecak
  • Koppensnellen
  • Koppermaandag
  • Kora
  • Koshikijima no Toshidon
  • Kukeri
  • Kula
  • Labuhan
  • Limbo
  • Mak Yong
  • Makishi-maskerade* Meiboom, het planten
  • Mensenoffer
  • Metworstrennen
  • Mevlevi-dhikr
  • Mikwe
  • Molimo-ritueel van de Mbuti
  • Neptunusritueel, bij het oversteken van de evenaar
  • Nestinarstvo
  • Oku-noto no Aenokoto
  • Ommegang

 

  • Ontgroening
  • Perang Poepoetan
  • Play-offbaard
  • Proosten
  • Pyebaek
  • Regendans
  • Ridderslag
  • Rite de passage
  • Rituelen in het boeddhisme
  • Sadhana
  • Salat (islam)
  • Sanké mon
  • Sbek Thom, zowel het maken van de 'poppen' als het spel
  • Seppuku
  • Slametan
  • Stiersprong, zie ook stierenvechten
  • Strooien of gooien van goederen (zoals as, confetti, rijst, kruiden, pepernoten)
  • Surinaamse doodsrituelen
  • Taipingqingjiao
  • Tayammum
  • Twaalf druiven
  • Urtiin Duu
  • Verblijf in een zweethut
  • Vimbuza
  • Voorouderverering
  • Vruchtbaarheidsrite
  • Vuurlopen
  • Waarzeggerij
  • Wichelarij
  • Winti-prei
  • Woedoe
  • Zoenoffer
  • Overgangsrituelen

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Aanbrengen  van bepaalde tattoeages

In bepaalde culturen worden tattoeages gebruikt voor het volwassen worden. Hier ga ik zo verder op in bij het kopje overgangsrituelen.  Ze kunnen gebruikt worden voor een nieuwe start in het leven of als status, zoals bij de Maori's

 

 

De Maori's zijn een volk uit Nieuw-Zeeland. Het woord Maori betekent normaal of gewoon. Het woord komt ook voor in andere talen:

Polynesische      --> maoli

Hawaïaans          -->Maohi

 

De Maori's kennen veel verschillende mythen waarin vooral voorvaderen een grote rol spelen. Dit zijn voor de Maori's hen goden. Ze aanbidden deze op verschillende manieren.

 

De tattoeages op het gezicht van de Maori's noem je  Tā moko.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Mensenoffer

Een mensenoffer is het doden van een mens als offer, dus eigenlijk is het in wezen het "vermoorden" van een mens maar dan in de overtuiging dat het "juist" is en wordt gedaan als geschenk aan een god. Dit wordt ookwel een rituele moord genoemd. In veel culturen zijn mensenoffers een onderdeel van de religieuze praktijk geweest.

 

Een mensenoffer is de oproep van het "zelf" aan de mens om niet "egoïstisch" te zijn. Het "zelf" als synoniem voor het goddelijke en het "ego" als synoniem voor de "vijand" of de "zoon van het goddelijke". Dat is dus de oproep om het "ego" in de mens "zelf" te doden! Op deze manier kan men de strijd zien: een heilige oorlog in jezelf om de eigen egoïstische eigenschappen te doden.

De meer conventionele verklaring is, dat men met een mensenoffer wil laten zien, dat men alles over heeft voor de goden en zo de goden gunstig wil stemmen.

 

 

In 2012 was er in Brazilië een sekte die voor een kannibalistisch ritueel vijf vrouwen hebben vermoord. Een deel van dit vlees hebben ze zelf opgegeten en het andere deel werd verwerkt tot kroketten en op straat verkocht aan mensen. Ze hadden in vijf dagen tijd maar liefst 10 kilo mensenvlees gegeten. De politie had hun opgepakt en vond nog lichaamsresten in de tuin. In het huis was een 5-jarig meisje aangetroffen, dit bleek een kind van een van de slachtoffers te zijn.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Overgangsrituelen

Overgangsrituelen zijn rituelen die stilstaan bij de overgang van de ene levensfase naar de andere, vb. bij geboorte, “volwassen worden” en de dood. Maar ook bij een nieuwe weg van het leven inslaan en het verleden achterlaten. Zo zijn vele rituelen bij de dood bedoeld om de overledene te helpen in zijn overgang van het leven op aarde naar het leven na de dood. Over het algemeen zijn het emotionele momenten. Deze gebruiken helpen ons die emoties te banen en ze een plaats te geven. Zo staan we stil bij die gebeurtenis en geven we vorm aan dat wat op dat moment belangrijk is in het leven en waar we een diepere zin willen aan geven.

 

 

Geboorterituelen


De hele wereld is het eens dat bij een kersverse baby een feest hoort, vreugde. Men wil de pasgeborene ook vaak welkom heten en hem beschermen tegen allerlei ziektes en gevaren.
- De Kaiapo-Indianen (Centraal-Brazilië) doorboren bij een jongen de onderlip, enkele dagen na de geboorte. Er wordt een dunne pen met hangertjes in aangebracht maar deze versiering wordt pas vergroot bij de puberteit wanneer de jongens de pen vervangen door een kleine versie van de houten lipschijf die de volwassen man typeert. De schijf wordt geleidelijk vervangen zodat het gewenste formaat (circa 15 cm.) bereikt is wanneer de man volwassen is. De lipschijven worden geassocieerd met de orale zelfverzekerdheid van de man(spraakvaardigheid), het symboliseert als het ware “een tweede mond”.

- Nog verder gaan de Mangbetoe in het noordoosten van Congo, die bij pasgeborenen de schedel omsnoeren, wanneer die nog niet verhard is, met een touw van raffiavezels of mensenhaar. Na 8 tot 9 maanden wordt de schedelvervorming beëindigt, de huid is sterk naar achter getrokken en de oogleden verkrijgen een schuin naar boven gerichte stand, wat als bijzonder aantrekkelijk wordt ervaren.
- Dichter bij huis, Burgos in Noord-Spanje hebben ze een wel heel eigenaardige maner om een baby in te wijden; een man, die de gevaren gedurende het leven symboliseert, springt over de baby; wanneer hij veilig landt is het gevaar voorbij en is de baby symbolisch voorbereid op een onbezorgde kindertijd.
- Orthodoxe Joden vieren ook de overgang van baby naar jongen; ze laten het haar groeien tot 3-jarige leeftijd; op deze verjaardag wordt iedereen uitgenodigd om samen lokken weg te knippen, enkel de “peyot”, zijlokken blijven onaangeroerd.

 

 

Inwijdingsrituelen


Vooral de stap naar volwassenheid blijkt overal aandacht te vergen. Iedereen heeft zijn eigen gebruiken, maar als we de rituelen van verschillende volkeren bekijken, merken we toch dat er vele overeenkomsten zijn; inwijdingsrituelen zijn altijd tegelijk een leerschool en een feest. Jongelui worden ook vaak een tijdje uit hun omgeving gehaald en afgezonderd, in een kamp in het woud of in een speciaal hutje. Ze krijgen er onderricht in de geschiedenis, godsdienst, filosofie, waarden en gewoontes van de groep. Altijd spelen oudere mensen, wijze mannen en vrouwen, vaak de grootouders van het kind een belangrijke rol in deze ceremonies.
Vele inwijdingsrituelen zijn hard en maken de jongeren behoorlijk aan het schrikken. Dit om de harde waarheid te tonen, om hen wakker te schudden uit de kinderlijke droom; nu begint het echte leven en moet men zijn verantwoordelijkheden opnemen.
Vele rituelen laten zien hoe jonge mensen sterven als kind en herboren worden als volwassene. Daarom noemt men zo’n inwijdingsritueel ook wel een tweede geboorte. Het lijkt dan vaak ook een beetje op een begrafenis- en doopritueel. Ook wij kennen een inwijdingsritueel, namelijk het vormsel, ook wel “vernieuwing van de doopbeloften” genoemd. Alles beklemtoont dat de jongere veranderd is en klaar is om zijn plaats in de groep op te nemen.
Bij meisjes wordt het vanzelf duidelijk wanneer de kindertijd stopt door de menstruatie, jongens dienen zich te bewijzen. Vaak hebben jongens en meisjes dan ook een apart overgangsritueel, onze cultuur vormt hier een uitzondering op (plechtige communie of lentefeest is voor beiden gelijk).

 
 

- De lichaamsbeschilderingen zijn vaak voorkomend, vooral in Afrika. Jongemannen van de Woodabe (Niger) maken zich uitgebreid en zorgvuldig op om de vrouwelijke toeschouwers tijdens de ceremonie te behagen. Op die manier willen ze hun viriliteit en seksualiteit –letterlijk- in de verf zetten. Het ideaal van mannelijke schoonheid is een bleke huid, een rechte neus (er wordt een lijn over getrokken< visueel effect), een hoog voorhoofd (daartoe scheren ze het haar vooraan weg), glad haar, grote ogen en witte tanden (worden benadrukt door de lippen zwart te kleuren, feller contrast met het wit). Ze dansen en behagen de vrouwen een week lang en tijdens deze ceremonie geven de vrouwen commentaar en schelden ze onbevallige jongens uit. Aan het eind kiezen de meisjes er een man uit.
- Een van de gruwelijkste gebruiken is de vrouwenbesnijdenis, dit gebruik wordt de laatste jaren erg aan de kaak gesteld onder meer door de boeken (Mijn woestijn en Dochter van de nomaden) en het optreden van Waris Dirie, een nomadendochter uit Somalië die besneden werd op 5-jarige leeftijd. Nog steeds sterven er duizenden meisjes per jaar aan deze genitale verminking. De bedoeling is het seksuele plezier van de vrouw te temperen en zo een goede echtgenoot te verkrijgen, die trouw blijft aan haar man. Deze besnijdenis gebeurt zonder verdoving en met primitieve instrumenten en het vrijen wordt voor vrouwen, in tegenstelling tot bij een mannenbesnijdenis, een pijnlijke zaak. Wanneer Waris' vader haar in ruil voor vijf kamelen wil uithuwelijken aan een zestigjarige man, besluit ze te vluchten. Tegenwoordig is Waris Dirie een internationaal beroemd fotomodel, en voert ze als ambassadeur van de Verenigde Naties actie tegen vrouwenbesnijdenis.

Afscheidsrituelen


De dood doet altijd pijn; maar niet iedereen denkt aan zijn eigen verdriet. Zo huilen wij, liefst ingehouden en beheerst bij de dood van een verwant, in tegenstelling tot de meeste andere culturen waar weeklagen, spontaan of in groep wel aanvaard is. Men jammert, beukt zich op de borst of scheurt zich de kleren van het lijf.
- De Australische Aboriginals bijvoorbeeld uiten niet alleen hun verdriet maar ook woede en onmacht. Daartoe verwonden ze zichzelf met een mes of een bijl.
- Ook joden tonen openlijk hun verdriet en wanhoop, zo kennen zij de keri’ah, een scheur in de kleren maken voor de begrafenisplechtigheid die hun innerlijke verscheurdheid symboliseert. Die scheur herstellen ze nooit, zodat het litteken van de rouw altijd zichtbaar blijft.
- De Surinamiërs daarentegen die dansen en zingen tijdens het afscheidsritueel om de ziel ertoe aan te zetten het dode lichaam te verlaten en het onvermijdelijke te accepteren.
Verdriet dat geen uitweg kent, maakt mensen ziek, het klagen en rouwen moet dus een plaats krijgen binnen het dagelijks leven.
- bij ons 


Overgangsrituelen hebben in vele culturen een belangrijke functie binnen de samenleving. Bij ons zijn deze gebruiken meer en meer aan het verloren gaan. Wel wordt er tegenwoordig bij ons meer belang gehecht aan de persoonlijke invulling van die belangrijke momenten, vroeger echter werden deze veeleer geleid door priesters, sjamanen, de oudsten van een stam.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Mening

Ik vind rituelen opzich best leuk, traditioneel en het bind elkaar. Door zulke dingen krijg je goede saamhorigheid. Maar aan de andere kant zijn sommige rituelen erg extreem waarvan ik mij afvraag of dit wel perse nodig is.  Denk aan vrouwenbesnijdenis en verminking, dit vind ik belachelijk.

 

Ik vond het leuk om dit werkstuk te schrijven omdat ik zelf nog niet veel, eigenlijk zelfs niks, wist over rituelen. Ik heb een hoop informatie gevonden en ook een hoop geleerd

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Conclusie

Uit dit werkstuk is mijn conclusie dat rituelen meestal, maar niet altijd religieus zijn en met psyche te maken hebben. Sommige rituelen gaan tot het extreme. Andere rituelen zijn enkel heel nuchter. Een ritueel kan heel feestelijk zijn of juist heel duister. Er is een berg aan diversiteit in rituelen, onder andere door cultuurverschillen.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Opdracht 16: Museum

Voor CKV moest er een museum bezocht worden en mijn voorkeur ging uit naar het Escher museum in Den Haag. Ik heb voor dit museum gekozen omdat ik wel eens op internet werk van hem had gezien en ik het erg fascinerend vind, geniaal zelfs. De afbeeldingen zijn op zo een intelligente manier gemaakt dat ik er een behoorlijke tijd naar kan kijken. Tijd voor een bezoekje dus. 

In dit verslag neem ik jullie mee in een online-tour door het Escher museum, veel plezier!

 

Allereerst viel dit kunstwerk mij op door de manier waarop het is gemaakt. Op de grond is de afbeelding geschilderd, maar op zo een manier dat het op de cilindervormige spiegel de afbeelding word die het moet zijn! Geniaal gewoon. De afbeelding zelf is niet heel denderend maar dat doet er niet toe, het gaat om het idee, wat super gaaf is.

 

Vervolgens zag ik een bal van hout met ingesneden salamanders die allemaal in elkaar pasten, en daarnaast nog zo een bal van hout met ingesneden vissen die allemaal in elkaar pasten. Ook dit vind ik echt weer geniaal omdat ik het echt mindblowing vind hoe de omgekeerde vorm hetzelfde is! Dit kunstwerk vind ik, in tegendeel tot het vorige, ook erg mooi! Leuk om bijvoorbeeld je tafel mee te decoreren. 

 

Qua idee lijkt dit kunstwerk relatief veel op de vorige omdat de omgekeerde vorm van de ganzen weer een gans vormt, maar dit is getekent en de afbeelding zelf gaat ook helemaal op in de ganzen. Dit gebeurt allemaal geleidelijk. Bij deze vind ik het weer meer een 'cool' kunstwerk, dan een echt mooi kunstwerk

 

Ook dit kunstwerk is weer in dezelfde trent. Dit keer laat Escher te tekening echt tot leven komen, super gaaf. Ook vind ik deze tekening erg mooi. 

 

Alle foto's zijn gemaakte door: Celine Serry

Opdracht 16: Cabaret

Voor deze opdracht moesten we 2 stukjes cabaret opzoeken, deze analyseren, en deze analyse beargumenteren. Voor het 1e stukje heb ik gekozen voor 'Zakje' van John Fealey bij The Comedy Factory en als 2e  'Let me explain' van Kevin Hart.

1: John Fealey - Zakje

John Fealey is uitgegroeid tot een van de meest ervaren en bereisde komieken die vandaag de dag werken. Een leven in de comedy heeft hem over de hele wereld en terug gebracht. Hij is gezien bij enkele van de meest indrukwekkende comedy evenementen en festivals die er zijn. John begon als een straatkomiek, waar hij een geïmproviseerde aanpak ontwikkelde. Dit is hoe John Fealey zijn eigen, unieke stijl ontwikkelde. Zijn hobby's zijn naar vrouwen kijken die poolen, goochelarij en carphology. Hij houdt ook erg van dieren.

 

 

!: Eerst kijken! Spoiler alert.

 

Ik vond het moeilijk om dit stukje te catagoriseren omdat het er, in mijn ogen, veel kunnen zijn, ik ga ze allemaal even behandelen en in het slot mijn eindoordeel geven.

 

In de 1e instantie vind ik dit een stand-up comedian, ik denk dit omdat hij, dan wel over 1 onderwerp, de AH, redelijk korte verhaaltjes vertelt. Ook maakt hij geen gebruik van muziek.

 

Na iets langer nadenken kwam ik op het volgende, literair satirisch. Dit denk ik omdat hij speelde met de uitspraak van de Nederlandse taal. Ik vond dat persoonlijk heel erg komisch. Ook was hij keihard over het feit dat wij 'gierige' Nederlanders een appeltje extra in het 'zaahkje' stoppen na het afwegen. Hij was hier niet hatelijk over, maar wel straight to the point.

 

Vervolgens dacht ik ook aan een sit-down comedian omdat hij het publiek vertelden niet te klappen en het voor het einde te bewaren. Ook dat was erg komisch en voor mijn gevoel gemeend.

 

Omdat ik vind dat het ze allemaal wel kunnen zijn, bedacht ik me dat het misschien ook wel een zap-comedy is.

 

Uiteindelijk is mijn oordeel dat het een literair satirisch stuk is omdat hij toch wel het gehele stuk speelt met de uitspraak van onze taal. Ik heb hiervoor gekozen omdat het meerendeel de kern is van zijn grappen. Ik heb niet gekozen voor sit-down comedian, simpelweg omdat dat maar 1 van zijn grappen was, en ik heb niet gekozen voor stand-up comedian, omdat het toch over 1 onderwerp gaat en dan past literair satirisch er beter bij.

2: Kevin Hart - Let me explain

Kevin Darnell Hart begon zijn carriere door het winnen van een aantal comedy wedstrijden in clubs. In 2000 brak hij pas echt door met een rol in een TV-serie. Al snel belandde hij in bekende films als 'Scary movie 3'. Zijn comedy reputatie begon te groeien toen hij zijn eerste 'album' 'I'm a grown little man' uitbracht. Tegenwoordig is hij behoorlijk populair, ook onder de jongeren. Hij vliegt vele mensen hun Facebook pagina over. 

 

!: Eerst kijken! Spoiler alert.

 

Ook deze vond ik moeilijk te catagoriseren, maar deze was wel wat makkelijker dan dan Zakje van John Fealey. Ik ga deze om dezelfde manier behandelden. Eerst al mijn gedachten beargumenteren en dan een eindoordeel kiezen. Here we go.

 

Allereerst is dit natuurlijk een stand-up comedian omdat hij veel korte verhalen vertelt. Dit heeft ook wel een main onderwerp, namelijk 'zijn leven'. Maar, als je verder nadenkt, kunnen het ook de volgende zijn, namelijk.

 

Literair satirisch, omdat hij door middel van grof taalgebruik veel situaties heel grappig maakt, omdat hij keihard is over die situaties en omdat hij hatelijk is tegenover de mensen in die situaties. 

 

Je zou dit ook kunnen zien als maatschappijkritisch omdat hij situaties op school en over opvoeding bespreekt. Voor hem en duizend anderen die een kind hebben, zijn dit actuele zaken, die hij op een eigenzinnige manier (door middel van grof taalgebruik) vertelt.

 

Het kan ook nonsens zijn, of in ieder geval overdreven. Het lijkt mij wel duidelijk waarom. Waarschijnelijk zal het verhaal over zijn moeder en school wel enigzins waar zijn maar of hij daadwerkelijk dat tegen zijn lerares heeft gezegd betwijfel ik.

 

Autobiografisch zou het ook kunnen zijn aangezien het onderwerp van deze show zijn leven is. 

 

Het is ook wel lichtelijk fysiek omdat hij behoorlijk debiel rondloopt.

 

Ook hier bedacht ik zap-comedy vanwege het de vele mogelijkheden van catagorien. 

 

Ook hier is het eindoordeel stand-up comedian omdat ik toch wel vind dat de kleine dingetjes die mij op een andere gedachte brachten iets te klein zijn en gewoon een deel is van de kleine acts die hij geeft.

Opdracht 17: Masterclass

Inleiding

Voor CKV moesten we een masterclass aan de klas geven. Allereerst: Groepjes maken. Ik had een groepje gemaakt samen met Stijn, Tosca & Julia. Volgende: Een onderwerp. Na een beetje heen en weer gaan zijn we er allemaal mee eens geworden dat het Sushi werd, en dus Japan. 

 

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Inhoudsopgave

3. Powerpoint

4. Tekst: Japan

Powerpoint

Japan
PowerPoint – 3,0 MB 205 downloads

Japan (日本)

 

Geschiedenis van japan

Japan is een eilandengroep die ligt in de periferie, hierdoor heeft het niet een hele grote rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Japan heeft echter wel veel bekendheid door zijn bouwstijlen, tradities, en cultuur.

  • Rond 11 000 v.C.

Er ontstonden complexere culturen met Japanse taal, een typisch Japanse godsdienst en maatschappelijke structuren. In deze culturen ontstonden grotere technische vaardigheden genaamd Jōmon 縄文. Dit is aardewerk met typische Jōmon koordtekeningen.

  • 646

in 646 werd het politieke en bestuurlijke landschap van Japan vastgelegd in de zogenaamde Taika-hervorming. Hierbij werd Japan omgevormd tot een centralistische staat naar Chinees model. De gehele staat werd eigendom van de keizer.

  • 794-1185

Na ongeveer 850 verminderde de culturele invloed van China sterk.

De machtigste familie Fujiwara beheerste gedurende de 10e en 11e eeuw  het hof. In 1072 ging voormalig keizer Go-Sanjo  in een boeddhistisch klooster. Vanuit daar bleef hij echter invloed uitoefenen op de nieuwe keizer. Op deze manier lukte het hem de macht van de Fujiwara-familie te breken. Na hem werd dit een vaste wijze van regeren, waarbij een formeel afgetreden keizer de daadwerkelijke macht had

  • 1853 – 1910 Meijiperiode

In 1868 werd de macht gegrepen door een revolutionaire groep, die de keizer opnieuw in het centrum van de macht wilde hebben. Het beleid in deze periode was erop gericht om Japan zo snel mogelijk zowel militair als economisch te ontwikkelen en te moderniseren

In 1889 werd een grondwet ingevoerd, gebaseerd op de Duitse grondwet. Japan groeide in snel tempo uit tot een wereldmacht en zijn nieuwe ambities leidden tot oorlogen met China (1894-1895) en Rusland (1904-1905), waarbij het Korea (vanaf 1910 een Japanse kolonie), Taiwan en andere gebieden veroverde.

  • Naoorlogs Japan’ 1952 – 2011

Na de eerste en tweede wereld oorlog had japan veel land verloren, en is tot de dag van vandaag beperkt gebleven in zijn houdige grootte. Gedurende deze periode bloeide er welvaart op de eilanden danzij economisch herstel en werd er een nieuwe grondwet ingesteld waarbij de keizer nog slechts een ceremoniële taak overbleef.

 

Tradities

 

Theeceremonie

De theeceremonie is de traditionele manier waarop een gastheer of -vrouw de thee maakt en opdient voor de gasten. De ceremonie zelf vindt komt uit de 16de eeuw en werd sterk beïnvloed door het Zen Boeddhisme.

Tegenwoordig is de theeceremonie eerder een vrij populaire: vele Japanners die houden van hun tradities volgen een cursus "Theeceremonie" bij een leraar. De echte theeceremonieën worden steeds gehouden in traditionele Japanse kamers in culturele centra of privéwoningen.

De ceremonie zelf bestaat uit verschillende rituelen die je uit je hoofd moet leren. Elke beweging van de hand is opgeschreven. De thee die gebruikt wordt is bittere groene thee.

 

Gaisha’s

Het Japanse woord "geisha" betekent "getalenteerde dame". Geisha word je niet zomaar, eerst wordt gecheckt of het meisje dat voor dit beroep wil leren wel zang-, dans- en verteltalenten heeft. Als dat zo is, dan krijgt ze van een oudere geisha een jarenlange opleiding in de klassieke dans, zang, tradities en de geschiedenis van Japan. Een geisha moet namelijk cultureel zeer onderlegd zijn en over zowat alles kunnen meepraten. Voor geisha wordt je in een zogenaamd maiko-huis opgeleid vanaf 17 jarige leefdtijd.

Eerst worden de meisjes "maiko". De volgende stap,  het "geisha" worden zelf, wordt enkel door de meest ervaren meisjes gehaald en dat gebeurt pas jaren later. Zowel de geisha als de maiko dragen traditionele kimono’s en hun gezichten worden heel bleek geschminkt.

De geisha ziet er uit als de hofdames uit het Heiantijdperk. De verfijnde kimono’s, de haardracht, het wit geschminkte gezicht en de make-up zijn precies hetzelfde als toen. Ook het gedrag en de houding van de geisha’s zijn volledig in overeenstemming met de etiquette die toen aan het keizerlijk hof gehanteerd werd.

 

Kimino’s en yukuta’s

Yukata en kimono zijn allebei traditionele Japanse kledingstukken. De kimono is netter dan de yukata die eerder een soort vrijetijdskleding is. De yukata kan  gedragen is een zeer comfortabel kledingstuk op warme zomerdagen, het kan ook gebruikt worden als badjas. Yukata’s zijn goedkoop en vooral gemaakt van katoen. Wanneer je tijdens je verblijf in Japan gebruik maakt van een ryokan, dan zal je een yukata moeten gebruiken. Ook in de meeste goede hotels zal je in je hotelkamer een yukata vinden voor elke persoon die in die kamer verblijft.

Er zijn kimono’s voor mannen en voor vrouwen. Ze verschillen in stijl en in kleur ook naargelang van de gelegenheid waarvoor ze gebruikt worden. Ook zijn er belangrijke voorschriften te volgen i.v.m. de leeftijd en de huwelijksstatus van de drager. ten laatste zijn er ook verschillen naargelang van het seizoen.

 

Het Japanse huis

Voordat je een Japans huis binnenkomt, moet je altijd je schoenen uittrekken bij de ingang, waar je gastheer of gastvrouw je dan slippers geeft om aan je voeten te doen. Bij het betreden van een kamer die bedekt is met tatami dien je ook die slippers uit te doen. De tatami-matten worden alleen op blote voeten of op sokken betreden. Denk er ook aan dat je voor het betreden van badkamer en/of toilet weer andere slippers moet aantrekken. Deze hebben een duidelijk andere kleur en mogen ook niet gebruikt worden in de rest van het huis.

 

De Japanse badkamer

De Japanse badkamer is meestal afgescheiden van het toilet en ziet er  anders uit dan een westerse badkamer. De kranen zitten heel laag tegen de grond en soms is er ook een stortbad. Ook een bad nemen gaat in Japan heel anders. Als je een bad wil nemen, moet je je eerst wassen en afspoelen op de betegelde vloer voor de badkuip. Het bad zelf dient alleen om in te weken en te reaxeren. dat is ook de reden waarom het water zoveel warmer is dan bij ons. temperaturen van boven de 40°C zijn in Japan normaal te noemen. Zeep, shampoo, e.d. dienen ten allen tijde uit het water geweerd te worden.

 

Sushi

Sushi is eten uit de Japanse keuken. Het bestaat altijd uit gekookte rijst en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen veel veranderen, maar rijst zit er altijd in.

Sushi is onstaan doordat ze vis conserveerde met rijst aan het begin van de jaartelling in Zuidoost-Azië, Dit verpreidde zich over de rest van Azië en uiteindelijk ook in Japan. In het begin van de edoperiode ( 1603 – 1868 ) begonnnen ze ook de rijst te eten als de vis nog niet helemaal geconserveerd was. Toen Japan rijker werd en veel Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de zure smaak van de half geconserveerde vis na te maken. Dit is uitgegroeit tot een wereld delicatesse.

 

Anime

Anime is de Japanse versie van animatie(series). Dit hangt nauw samen met manga wat de Japanse versie is van stripverhalen. Ookal begon anime met korte filmpjes is het sinds de jaren 60 uitgegroeid tot verschillende series, waaronder het bekende pokémon, wat onder het genre jeugd valt maar wat niet alleen door kinderen populair wordt gevonden. Naast jeugd anime zijn er heel veel andere genres zoals: actie, drama, erotiek, fantasie, romantiek en thriller. Anime is dus zeker niet alleen voor kinderen, wat veel mensen denken. Vooral de genres thriller, romantiek en erotiek zijn niet bepaald geschikt voor kinderen van jongere leeftijd.